Kończące się lato oznacza dla żubrów rozpoczęcie sezonu rujowego. Byki zachęcone feromonami krów zbliżają się do stada i demonstrują swoją potęgę. Tylko ten najsilniejszy zdobędzie cały „harem” krów dla siebie. Byki wzajemnie pokazują swoją swoją siłę, a jeśli jeden drugiemu nie ustąpi dochodzi do walki. Potężne, około 800 kilogramowe cielska napierają na siebie rogami a ten, który jest słabszy przegrywa pojedynek. Taki pokonany byk  odchodzi z urażoną dumą, ale również zazwyczaj ze sporymi obrażeniami. Czasem zdarza się, że jeden byk potrafi śmiertelnie zrogować drugiego. Tylko najsilniejszy osobnik będzie przekazywał geny następnemu pokoleniu żubrów. Zwycięzca poszukuje w tym czasie krów z rują. Możemy wtedy zaobserwować charakterystycznie ułożoną głowę: podniesioną do góry z lekko wywiniętą górną wargą, ten odruch tzw. „flehmen”  umożliwia bykowi „wywąchanie” rui u krowy. Kiedy mu się to uda, zaleca się do krowy, wylizuje jej futro i cały czas jej towarzyszy, a po wszystkim wraca do dalszych poszukiwań. Po zakończonym sezonie rujowym zmęczone byki oddalają się od stada aby zregenerować swoje siły. Wracają dopiero w następnym roku, aby ponownie stanąć do walki.


  • UNADJUSTEDNONRAW_thumb_6f7c
  • UNADJUSTEDNONRAW_thumb_6fc1
  • UNADJUSTEDNONRAW_thumb_70d9