Jednym z zadań ZTP związanym z czynną ochroną żubra jest monitoring jego liczebności w stadach znajdujących się pod naszą opieką. W I kwartale zakończyliśmy coroczną inwentaryzację żubrów, które zamieszkują tereny północno-zachodniej Polski. Obserwacje stad prowadzone były w województwach: zachodniopomorskim, wielkopolskim i lubuskim. Na dzień 31.12.2021 roku liczebność żubrów w wyżej wymienionych regionach wynosi 340 osobników.

Poniżej prezentujemy tabelę z nazwami stad i ich dokładną liczebnością.

 

Lp.

 Nazwa stada  Liczebność  Województwo

1.

Drawsko

89

zachodniopomorskie

2.

Jałowcówka

56

zachodniopomorskie

3.

Mirosławiec

63

zachodniopomorskie

4.

Trzcianka

35

Zachodniopomorskie / wielkopolskie

5.

Drawno

30

zachodniopomorskie

6.

Dobrzany

16

zachodniopomorskie

7.

Smolarz (Mierzęcinka)

18

Lubuskie / wielkopolskie

8.

Sypniewo

8

wielkopolskie

9.

Puszcza Notecka

17

wielkopolskie

10.

Gorzów

3

lubuskie

11.

Płytnica

5

wielkopolskie

12.

Jasna

1

wielkopolskie

RAZEM

340